De vijf meest gemaakte fouten van beginnende hardlopers

beefit2014-sfeer1_med-1024x512

Ben je als beginnende hardloper net begonnen met hardlopen en heb je de smaak te pakken? Zorg er dan voor dat je kunt blijven lopen en niet in deze vijf valkuilen stapt!

  1. Te vaak lopen

De meeste beginnende hardlopers gaan enthousiast van start. De eerste weken boeken ze snel vooruitgang en dat heeft meteen een verslavend effect. Te snel en te veel willen, heeft echter vaak blessures tot gevolg. Je lichaam wordt behoorlijk belast tijdens het hardlopen, daar moet het aan wennen. Bouw je trainingen daarom rustig op. Een goede vuistregel is om maximaal 10% meer kilometers per week te maken.

  1. Te hard lopen

Het lijkt misschien het meest effectief om tamelijk hard te lopen. Net buiten je comfortzone, zodat je lekker moe bent als je thuiskomt en het gevoel hebt dat je echt iets hebt gedaan. Maar door te lopen met een hoge hartslag, bouw je als beginnende hardloper veel minder conditie op wanneer je op rustig tempo loopt. Ook als je sneller wilt worden, zijn je lange rustige trainingen erg belangrijk. Daarmee creëer je een goede basis om je lichaam sterk te maken. Als je vaak lang en rustig traint en soms tempotrainingen verricht, zal je zien dat je sneller vooruitgaat dan wanneer je je trainingen anders verdeelt. Hoe lastig het soms ook is, houd je einddoel voor ogen en bedenk dat juist langzame trainingen je op weg helpen!

  1. Te weinig hersteltijd

Veel beginnende hardlopers onderschatten het belang van rust en slaap. Maar trainen is belastend voor je lichaam en het heeft tijd nodig om hiervan bij te komen. Als jij je allang weer op je andere taken hebt gestort, zijn je spieren nog druk bezig met herstellen. Neem na elke dag van (zware) training een rustdag. Ook genoeg slapen is hierbij erg belangrijk. Tijdens de slaap werkt je lichaam hard om te herstellen. Met een uitgerust lichaam presteer je veel beter dan met een vermoeid lijf!

  1. Geen goede hardloopschoenen

Veel hardlopers die net beginnen, zijn (nog) niet bereid om te investeren in een goed paar hardloopschoenen. Eerst maar eens zien of het hardlopen bevalt, nietwaar? Voor een deel is dit een begrijpelijke houding. Goede hardloopschoenen kosten best wat geld, een flinke investering als ze in de kast blijven staan. Echter: voordat je het weet, loop je een blessure op. Iedere loper heeft een andere loopstijl of voetlanding en heeft daarmee een ander type schoen nodig. Veel lopers hebben bijvoorbeeld een licht corrigerende schoen nodig voor de afwikkeling van de voet. Investeer dus in een goed paar hardloopschoenen. Zie het als motivatie voor jezelf om te (blijven) trainen, maar ook als noodzaak: de kans is klein dat je het plezier in hardlopen ontdekt zonder goede schoenen waarmee je op wolkjes loopt! Goede hardloopkleding kan je prestaties bovendien bevorderen.

  1. Niet luisteren naar je lichaam

Het kan als beginnende hardloper moeilijk zijn om verstandige keuzes te maken als je de smaak van het hardlopen net lekker te pakken hebt. Je gaat met sprongen vooruit, zit lekker in je vel en bent bang dat je meteen terugvalt als je een training overslaat. Daarbij is het soms lastig om de grens te bepalen: een zekere mate van ongemak kan onderdeel van het hardlopen zijn, maar wanneer neigt een pijntje naar een blessure? Neem signalen van pijn of oververmoeidheid in elk geval serieus. Als je bepaalde klachten krijgt, doe dan tijdig een stapje terug en breng een bezoek aan de fysiotherapeut. Vaak is de schade groter wanneer je de klachten een tijdje negeert, dan wanneer je tijdelijk even gas terug neemt.

Hoewel er nog meer valkuilen te bedenken zijn, ben je al een heel eind door deze vijf fouten te vermijden. Veel succes met het opbouwen van je hardloopconditie! Doe het voorzichtig en vergeet vooral niet er plezier in te hebben.

Comments

comments

Geschreven door
Meer van Sam

Valentijnsdag: sportieve cadeaus voor geliefden

Samen sporten op valentijnsdag, waarom niet? Samen sporten op valentijnsdag is misschien...
Lees verder